Potter Residence

We set out to design an essentially modern house while incorporating two 130-year old stone stables, balancing old and new, and creating a home that would be eminently comfortable yet respect the character and dignity of the original stone structures.

It was essential to maintain the interior openness of the stables but create enough additional space for the various rooms necessary. Critical to the success of the rehabilitation was to bring natural light into the relatively dark stables.

We wanted to create a welcoming home suited to informal entertaining while articulating clearly the owner’s love of crisp, even austere, modernist design. The distinction between indoors and outdoors was deliberately blurred by the use of glass walls in living room and pool house, contributing a sense of openness and flow. Sensuous materials and fastidious detailing of materials and colours add warmth and serenity.

Our work with this client continues through a number of renovations and additions, including the Master Bedroom addition (1999), Foyer addition (2000), Wine Cellar (2002), Garage Addition (2000-2007), Outdoor Pool and Poolhouse (2002-2007), and Stone Fence (2005).

View Project